Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
11.03.2011  

Ministri za obrambo zveze NATO na dvodnevnem zasedanju v Bruslju

Bruselj, 10. in 11. marca 2011: ministri za obrambo zveze NATO so večino časa namenili razpravi o razmerah v Libiji.  Razprava je tekla o internem načrtovanju različnih opcij, s katerimi bi se NATO lahko odzval v primeru potrebe in zaprosila.  

Ministri so opravili pregled napredka pri implementaciji sklepov iz vrha v Lizboni, namenjenih bolj učinkovitemu in uspešnemu soočanju Zavezništva z novimi varnostnimi izzivi. V četrtek so ministri potrdili novi koncept kibernetske obrambe, pregledali napredek na področju razvoja Natove raketne obrambe, poveljniške strukture, sedeža Nata in reforme agencij. Obrambni ministri so sprejeli politične usmeritve za Natovo obrambno planiranje in razvoj obrambnih zmogljivosti. Na delovni večerji so ministri razpravljali, kako najbolje porabiti vedno manjše obrambne proračune s tesnejšim sodelovanjem v multilateralnih projektih.

V petek so obrambni ministri držav, ki prispevajo sile v operacijo ISAF, skupaj z afganistanskim obrambnim ministrom Wardakom razpravljali o priporočilih, pripravljenih v sodelovanju afganistanskih oblasti in Nata, glede prvega sklopa območij, za katere bodo varnost prevzele afganistanske varnostne sile. Predsednik Karzai bo začetek tranzicije in imena območij formalno napovedal ob začetku afganistanskega novega leta, 21.3.2011. Ministri so prav tako razpravljali o nadaljevanju podpore Afganistanu v času tranzicije, vključno z usposabljanjem afganistanskih varnostih sil, in  dolgoročnem partnerskem sodelovanju z Afganistanom.