Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
15.05.2015  

Minister Erjavec na zasedanju zunanjih ministrov zveze NATO

Bruselj, 15. maj 2015 – Minister Karl Erjavec se je 13. in 14. maja udeležil rednega zasedanja zunanjih ministrov zveze NATO, ki ga je tokrat gostila Turčija.

Državni sekretar Kerry je na delovnem zajtrku, 13. maja,  obvestil zavezniške ministre o pogovorih z rusko stranjo dan prej v Sočiju o krizi v Ukrajini, iranskem jedrskem vprašanju in ostalih aktualnih mednarodnih vprašanjih. 

Ministri so v nadaljevanju ob prisotnosti partneric v misiji Odločna podpora ter ministra za zunanje zadeve Afganistana razpravljali o razmerah v državi.  Potrdili so dokument s smernicami za pripravo okrepljenih aktivnosti, ki se bodo v Afganistanu predvidoma začele izvajati po zaključku misije Odločna podpora. Te aktivnosti bodo potekale v sklopu t.i. Dolgoročnega partnerstva ter bodo usmerjene predvsem v izgradnjo afganistanskih varnostnih institucij.
 
Na zasedanju Komisije NATO-Ukrajina so zaveznice podprle ozemeljsko celovitost Ukrajine in se zavzele za čimprejšnjo in polno izpolnitev dogovorov iz Minska. Sprejeta je bila tudi skupna izjava. Minister Erjavec je izrazil podporo Slovenije pri nadaljnji zavezi ukrajinske vlade glede nujno potrebnih reform, ki jih je treba z implementacijo doseči. Ob tem je poudaril, da bo Slovenija nadaljevala s projekti rehabilitacije ranjenega osebja in psihosocialne pomoči otrokom kot drugimi oblikami praktične pomoči Ukrajini. 

Ministri so se 14. maja sestali z visoko predstavnico EU za zunanjo politiko Mogherini. Razpravljali so o odzivu Nata in EU na spremenjeno varnostno okolje, tako v vzhodni kot južni soseščini ter sodelovanju med organizacijama. Minister Erjavec se je pri tem zavzel za okrepitev sodelovanja med Natom in EU, kar bo omogočilo bolj učinkovito soočanje z regionalnimi krizami in novimi varnostnimi izzivi.  

Na zaključnem delovnem kosilu so ministri spregovorili o pripravah na naslednji Vrh Nata v Varšavi ter implementaciji zavez sprejetih na zadnjem Vrhu Nata v Walesu septembra lani. Ministri so tudi izrazili zaskrbljenost nad položajem v Makedoniji. Minister Erjavec se je zavzel za sprejem odločitve do konca leta o vabilu Črni gori v Nato. Izpostavil je prepričanje, da je Črna gora pripravljena na članstvo in da bo kmalu rešila preostala odprta vprašanja. Tak korak bi potrdil, da je politika odprtih vrat še vedno aktualna in hkrati posredoval pozitivni signal ostalim državam v regiji.