Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
26.03.2015  

Ustanovitev NATO Centra odličnosti za gorsko bojevanje

Bruselj, 25. marec 2015 – Danes bo v Washingtonu ob robu seminarja zveze NATO poveljstva za transformacijo podpisan sporazum o ustanovitvi NATO Centra odličnosti za gorsko bojevanje v Sloveniji.

S podpisom bo Center odličnosti, ki bo deloval v Poljčah, uradno zaživel. Sporazum bodo ob Sloveniji, kot vodilni državi, podpisale še soustanoviteljice centra Nemčija, Hrvaška in Italija.

Podpisa se bodo s slovenske strani poleg veleposlanika Andreja Benedejčiča, stalnega predstavnik pri zvezi NATO, udeležili še veleposlanik Slovenije v ZDA dr. Božo Cerar in direktor centra polkovnik Boštjan Blaznik. Zbrane, vključno s predstavniki soustanoviteljic, bo nagovoril vrhovni poveljnik zveze NATO za transformacijo general Jean-Paul Palomeros.

Poslanstvo centra bo strokovna podpora aktivnostim zveze NATO glede gorskega bojevanja. Med drugim bo obsegala zagotavljanje odličnosti in strokovnosti na področjih usposabljanj in urjenj, podpiranje razvoja doktrine, učenje iz izkušenj in raziskav, definiranje standardov ter podporo procesu preoblikovanja enot za gorsko bojevanje.