Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
24.03.2015  

Veleposlanik Benedejčič na seminarju NATO poveljstva za transformacijo Bruselj, 24. marec 2015 – Veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik Republike Slovenije pri zvezi NATO, se od 24. do 26. marca skupaj z ostalimi člani Severnoatlantskega sveta

Enkrat letno se namreč najvišji politični in vojaški predstavniki zaveznic sestanejo na pobudo vrhovnega poveljnika za transformacijo zveze NATO in posvetijo vprašanjem novih varnostnih izzivov. Letošnji seminar v Washingtonu je namenjen strateški razpravi o poti do Vrha NATO v Varšavi leta 2016 in naprej. Razprava se bo osredotočila na spremenjeno strateško okolje, kot tudi na hibridno vojskovanje in na priložnosti inovacij za prihodnji razvoj zavezništva.

Veleposlanik Benedejčič bo v sklopu razprave o strateškem varnostnem okolju posebno pozornost namenil Zahodnemu Balkanu. Gre namreč za regijo, kjer se srečujejo tako izzivi, ki prihajajo z vzhoda, kot tudi z juga. Za slovensko stran je pomemben celosten pristop zavezništva, ki bo tudi v prihodnje zagotovil močno zvezo NATO, ki bo sposobna odzivanja na celoten nabor izzivov, ki ogrožajo varnost posameznih zaveznic in zavezništva kot takega.

V luči prihajajočega Vrha zveze NATO je za Slovenijo še posebej pomembno vprašanje nadaljnje širitve in politike odprtih vrat. Slovenska stran se zato zavzema za izdajo vabila Črni gori še do konca letošnjega leta. Z njenim vstopom v zavezniške vrste v Varšavi bi namreč zveza NATO poslala jasno sporočilo, da ostaja zavezana svojim  načelom.