Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
18.04.2011  

Neformalno zasedanje zunanjih ministrov zveze NATO v Berlinu

Berlin, 14. in 15. april 2011 – Minister za zunanje Samuel Žbogar se v Berlinu udeležil dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov zveze NATO. Prvi dan zasedanja so ministri večino razprave namenili Libiji oziroma zavezniški operaciji »Združeni zaščitnik« ter izmenjavi pogledov glede dogajanju v širši regiji in njihovih posledicah za Zavezništvo. Na zasedanju zaveznic z državami, ki prispevajo v operacijo zveze NATO v Afganistanu »ISAF«, je bila glavna tema tranzicija, ministri pa so razpravljali tudi o dolgoročnem partnerstvu med zvezo NATO in Afganistanom. Drugi dan zasedanja je bil posvečen partnerski politiki zveze NATO ter odnosom Zavezništva z EU, Gruzijo, Ukrajino in Rusijo.

Generalni sekretar NATO Rasmussen, minister Žbogar in nemški minister Westerwelle. Foto NATO

Ministri so glede Libije v skupni izjavi pozdravili rezultate prvega zasedanja t. i. mednarodne kontaktne skupine za Libijo v Dohi in libijskega voditelja Moamerja Gadafija pozvali k odstopu, ker je njegov režim izgubil vso legitimnost. Ob tem so oblasti v Libiji pozvali k takojšnji ustavitvi nasilja nad civilnim prebivalstvom in izpostavili pomen neoviranega dostopa prebivalcev Libije do humanitarne pomoči.

 

Minister Žbogar je v svojem nastopu izpostavil, da je končna rešitve krize v Libiji lahko le politična in pri tem poudaril pomen čimprejšnje vzpostavitve prekinitve ognja med sprtima stranema. Za uspešno rešitev situacije v Libiji je obenem potrebna tudi široka regionalna vključenost in podpora regionalnih akterjev, vključno z Afriško unijo in Arabsko ligo, prizadevanjem mednarodne skupnosti za učinkovito implementacijo resolucij Varnostnega sveta OZN 1970 in 1973.

Na zasedanju predstavnikov držav, ki prispevajo v operacijo ISAF v Afganistanu, so ministri pozdravili proces tranzicije oziroma postopen prenos odgovornosti za varnostne razmere v državi na afganistanske oblasti, kar bo omogočilo umik mednarodnih varnostnih sil iz države. Ministri so pri tem potrdili Natovo zavezanost ohranjanju in vzpodbujanju partnerstva z Afganistanom tudi po zaključku procesa tranzicije. Minister Žbogar je ob tem poudaril, da je tranzicija v Afganistanu lahko uspešna le, če je hkrati podprta z napredkom na področju sprave, reintegracije, vladavine prava in ekonomske ter socialne varnosti.

Naslednji dan je bilo zasedanje Severnoatlantskega sveta (NAC) posvečeno partnerstvom in izpolnjevanjem lizbonskih zavez. Ministri so partnerjem posredovali močan signal glede dialoga in sodelovanja med Zavezništvom in partnerji, s čimer se bo povečal  pomen in učinkovitost ter izboljšalo upravljanje partnerstev. Partnerske države bodo imele večjo vlogo pri oblikovanju odločitev v operacijah pod vodstvom zveze NATO, v katere prispevajo. Zasedanje je bilo posvečeno tudi odnosom NATO-EU.

Na zasedanju Komisije Nato-Gruzija (NGC) je bilo govora o približevanju Gruzije evro-atlantskim integracijam, njenih reformnih prizadevanjih, situaciji glede Južne Osetije in Abhazije ter varnostnih razmerah v regiji. Minister Žbogar je pozdravil potek reform v Gruziji in jo spodbudil k nadaljnemu izvajanju potrebnih reform, predvsem na področju krepitve demokratičnih inštitucij, svobode medijev in vladavine prava.

Razprava na zasedanju Komisije Nato-Ukrajina (NUC) je bila posvečena spodbujanju nadaljnjega praktičnega sodelovanja med zvezo NATO in Ukrajino na področjih skupnega interesa ter preučitvi morebitnih novih področij sodelovanja. Ministri so ob tem pozdravili prispevke Ukrajine v operacije in misije pod vodstvom zveze NATO.

Na zasedanju Sveta Nato-Rusija (NRC) so ministri razpravljali o prihodnjem sodelovanju med Natom in Rusijo, s poudarkom na raketni obrambi, sodelovanju v boju proti terorizmu in o Afganistanu. Ministri so potrdili Akcijski načrt o skupnem boju proti terorizmu, razglašen je bil operativni začetek delovanja Skrbniškega sklada NRC za vzdrževanje helikopterjev ruske izdelave v Afganistanu. Minister Žbogar je v svojem nastopu poudaril pomen strateške vizije v odnosih med zvezo NATO in Rusijo, ki naj vodi v oblikovanje resničnega in strateškega partnerstva. Izpostavil je pomen praktičnega sodelovanja v okviru NRC in pri tem ocenil, da sodelovanje na področju raketne obrambe predstavlja edinstveno priložnost za konkretizacijo sodelovanja med zvezo NATO in Rusijo v prid evropske varnosti.