Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
04.04.2012  

Obeležitev mednarodnega dneva boja proti minam na sedežu zveze NATO

 

Bruselj, 4. aprila 2012 - Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri zvezi NATO je danes obeležilo Mednarodni dan za ozaveščenost o nevarnosti protipehotnih min in pomoč žrtvam min z otvoritvijo razstave o delovanju ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti. Dogodek je potekal na sedežu zveze NATO, navzoče pa so nagovorili veleposlanik Andrej Benedejčič, pomočnica generalnega sekretarja NATO za javno diplomacijo Kolinda Grabar-Kitarović in direktor ITF Dorijan Maršič.


Nagovor veleposlanika Andreja Benedejčiča ob otvoritvi razstave (Foto: MNA).

Veleposlanik Benedejčič je tudi kot predsednik Upravnega odbora ITF v svojem nastopu izpostavil pomemben dosedanji prispevek ITF na področju humanitarnega razminiranja. Ustanova, ki jo je Vlada Republike Slovenije vzpostavila leta 1998, je namreč s svojimi aktivnostmi na Zahodnem Balkanu bistveno prispevala k temu, da so pred kratkim Makedonija, Črna gora, Albanija in Srbija uspele očistiti vsa znana območja, kontaminirana s protipehotnimi minami. V Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem, najbolj minsko prizadetih državah v regiji, pa programi razminiranja še potekajo.


Veleposlanik Andrej Benedejčič in Grabar - Kitarović, pomočnica generalnega sekretarja Nata za javno diplomacijo (Foto: MNA).

Svoje znanje in izkušnje pa ITF že deli z državami v drugih predelih sveta, in sicer na Južnem Kavkazu, v Centralni Aziji, Latinski Ameriki, Afriki in na Bližnjem vzhodu. V zvezi s tem je veleposlanik Benedejčič navzoče posebej opozoril na projekt rehabilitacije uporniških borcev iz Libije, h kateremu je ITF pristopil nemudoma po koncu NATO operacije Združeni zaščitnik lansko leto.


Govor Dorijana Maršiča, direktorja ITF (v ozadju veleposlanik Andrej Benedejčič) (Foto: MNA).

Veleposlanik Benedejčič se je v svojem nastopu tudi zahvalil vsem donatorjem, ki so od vzpostavitve ITF za delovanje ustanove prispevali 356 milijonov USD in tako omogočili, da je postala zgodba o uspehu. Posebej pomembna je pri tem vloga ZDA, ki je sploh največja država donatorica za aktivnosti ITF. To tudi nazorno priča o dejstvu, da čeprav niso vse članice NATO podpisnice Konvencije o prepovedi protipehotnih min, t.i. Ottawske konvencije, pa vse aktivno prispevajo v boju proti nevarnosti, ki jo predstavljajo protipehotne mine na evro-atlantskem območju.  


Podelitve priznanja ustanove ITF generalnemu direktorju NATO agencije za oskrbo in vzdrževanje (NAMSA) Antoniosu Chatzidakisu za njen dosedanji prispevek na področju humanitarnega deminiranja (Foto: MNA).

V okviru dogodka je bilo tudi vročeno priznanje ITF za prispevek na področju humanitarnega razminiranja. Priznanje, ki ga je v imenu ustanove vročil direktor ITF Dorijan Maršič, je prejel Antonios Chatzidakis, generalni direktor NATO agencije za oskrbo in vzdrževanje. 


Nagovor Antoniosa Chatzidakisa, generalnega direktorja Natove agencije za oskrbo in vzdrževanje (NAMSA) (v ozadju veleposlanik Andrej Benedejčič) (Foto: MNA).  

Na dogodku je bila tudi odprta razstava o ITF Ustanovi za krepitev človekove varnosti (www.itf-fund.si), predstavljen projekt reintegracije žrtev min na Južnem Kavkazu, prav tako pa predstavljena svetovna kampanja "Posodi svojo nogo - Zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min" (www.posodisvojonogo.si). Udeleženci razstave so si lahko tudi ogledali deaktivirane oz. šolske primere praktično vseh tipov protipehotnih min, ki so bile uporabljene na območju bivše Jugoslavije.


Sprejem ob otvoritvi (Foto: MNA).


Veleposlanik Makedonije pri Natu Martin Trenevski in pomočnica generalnega sekretarja Grabar - Kitarović (Foto: MNA).


Veleposlanik Andrej Benedejčič in direktor ITF Dorijan Maršič sta se pridružila akciji Posodi svojo nogo - zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min (Foto: MNA).