Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
01.03.2012  

Obisk skupine makedonskih študentov na slovenski misiji pri zvezi NATO

Bruselj, 1. marca 2012 - Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO je danes obiskala skupina študentov in profesorjev iz Fakultete za politične vede, diplomacijo in novinarstvo makedonske Univerze FON, pod vodstvom prof. dr. Nano Ružina, bivšega veleposlanika Makedonije pri zvezi NATO.

Skupino je nagovoril veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik RS pri zvezi NATO, ki je v svoji predstavitvi opisal dosedanji razvoj Zavezništva in prioritetne naloge, ki se jim Slovenija posveča kot članica. Navzoče je seznanil s pripravami na bližajoči se Vrh zveze NATO, ki bo potekal v Chicagu 20. in 21. maja letos. Sicer pa je tudi predstavil slovensko pot v polnopravno članstvo, ki se je začela leta 1994 s sprejetjem v Partnerstvo za mir in končala leta 2004 z vstopom v zvezo NATO.

V zvezi s tem je veleposlanik Benedejčič posebej poudaril, da je bil ta celo desetletje dolg proces poln izzivov, pa tudi razočaranj, saj je slovenska stran povabilo za vstop pričakovala že leta 1997 na Vrhu zveze NATO v Madridu. Ob tem je izpostavil, da danes nakljub vsemu ugotavljamo, da je bila pot v NATO skoraj tako pomembna kot cilj sam, saj smo z njeno pomočjo ustrezno izboljšali lasten zunanjepolitični in obrambni sistem. V tem smislu je predlagal, da tudi makedonska stran podobno gleda na svojo pot približevanja Zavezništvu, ki je koristna že sama po sebi.

Ob koncu dogodka je podpredsednik Univerze FON mag. Sefer Canoski v imenu navzočih veleposlaniku Benedejčiču v spomin na srečanje na slovenskem stalnem predstavništvu podaril univerzitetno zahvalno plaketo.