Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
14.02.2012  

Helikopter Slovenske vojske posredoval pri snežnih zametih v Črni gori

Bruselj, 14. februar 2012 - Veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik Slovenije na Severnoatlantskem svetu je danes pisal generalnemu sekretarja Nata v zvezi z včerajšnjo prošnjo vlade Črne gore Evro-atlantskem centru za koordinacijo ob naravnih nesrečah (EADRCC) pri njihovem pozivu za nujno pomoč. Pomoč je bila naprošena zaradi velikih snežnih zametov, zaradi katerih je bilo razglašeno izredno stanja na celotnem ozemlju države.

V zvezi s tem je slovenski veleposlanik obvestil generalnega sekretarja, da se je Vlada Republike Slovenije nemudoma odzvala na zavezniški poziv in odločila v Črno goro napotiti helikopter slovenske vojske Bell 412 z ekipo gorskih reševalcev in opremo na krovu. Pričakuje se, da bo helikopter s posadko opravljal reševalna dela naslednjih nekaj dni.

 
Helikopter Slovenske vojske med posredovanjem v Črni gori

Generalnega sekretarja Nata je pozval, da spodbudi tudi druge zaveznice in partnerice, da v teh težkih trenutkih ponudijo pomoč Črni gori, ki je aktivna država v Akcijskem načrtu za članstvo in dragocen partner v Nato-vodeni operaciji ISAF. Takšna odzivnost bi se pozitivno odražala na NATO, kot globalno povezani varnostni inštituciji.