Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
07.12.2011  

Zasedanje zunanjih ministrov Zveze NATO

Bruselj, 7. december 2011 – Na sedežu Zveze NATO je potekalo dvodnevno formalno zasedanje zunanjih ministrov zavezniških držav. V okviru dogodka je potekalo tudi srečanje z rusko stranjo v formatu Sveta NATO-Rusija in s partnerskimi državami, ki sodelujejo v operaciji ISAF v Afganistanu.  Slovensko delegacijo je vodil veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik RS pri Zvezi NATO.

 

Na današnjem srečanju so se predstavniki 28 držav članic NATO najprej posvetili razpravi o zavezniških operacijah ISAF in KFOR v Afganistanu in na Kosovu.  Sledila je izmenjava mnenj o trenutnem stanju v odnosih NATO-Rusija, o raketni obrambi ter o doseženem napredku pri pregledu odvračalne in obrambne drže zavezništva.  Prvi dan zasedanja se je zaključil z obravnavo položaja v Sredozemlju in Severni Afriki kot tudi partnerstev zavezništva, predvsem na Zahodnem Balkanu in Južnem Kavkazu.

 

V okviru Sveta NATO-Rusija je drugi dan zasedanja potekala razprava o sodelovanju držav zaveznic in ruske strani na področju skupnih varnostnih interesov, med drugim tudi v Afganistanu in pri boju proti piratstvu. Sledilo je srečanje zaveznic s partnerskimi državami, ki sodelujejo v operaciji ISAF, na katerem je prišlo do izmenjave mnenj o politično-varnostnih razmerah v Afganistanu, napredku pri tranziciji na terenu in o dolgoročnem sodelovanju zavezništva z državo po letu 2014, ko bodo sile ISAF predale odgovornost za varnost države afganistanskim varnostnim silam.