Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
07.10.2011  

Neformalno srečanje obrambnih ministrov zveze NATO, 5. in 6. oktobra

V Bruslju je 5. in 6. oktobra 2011 potekalo dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov zveze NATO. Slovenijo je na zasedanju zastopal državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Boris Balant.

 

Osrednji temi srečanja sta bili zagotavljanje zmogljivosti in operacije. Udeleženci so razpravljali tudi o večnacionalnih pristopih pri razvoju zmogljivosti in reformah Zavezništva, katerih namen je učinkovitejša uporaba razpoložljivih virov za zagotavljanje zmogljivosti v času težjih finančnih in gospodarskih razmer. V drugem delu srečanja so ministri ocenili politični in vojaški napredek operacije ISAF v Afganistanu ter obravnavali potek in prihodnosti operacije Združeni zaščitnik v Libiji.

 

Zasedanje se je začelo v sredo popoldne z razpravo o operacijah, pri čemer so se ministri seznanili s potekom Natovih operacij KFOR na Kosovu, Združeni zaščitnik (Libija) in Oceanski ščit, namenjeno boju proti piratom pred somalijsko obalo. Kljub zmanjšanju sil KFOR, Slovenija v operaciji ohranja svojo prisotnost, nespremenjene ostajajo tudi naloge operacije.

 

V nadaljevanju so se ministri posvetili izboljšanju učinkovitosti uporabe virov s skupnim razvojem in uporabo zmogljivosti ter potrdili končno poročilo Natove projektne skupine, ki je skupaj z zaveznicami identificirala veliko perspektivnih projektov za skupni razvoj zmogljivosti. K sodelovanju v projektih bodo lahko povabili tudi partnerje.

 

Slovenija podpira izvajanje strukturnih reform Nata z namenom učinkovitejše uporabe razpoložljivih virov. Slovenija tudi že sodeluje v nekaterih pobudah za večnacionalni razvoj zmogljivosti tako v okviru Nata kot tudi v okviru Evropske unije. Pri tem v Sloveniji podpiramo regionalni pristop in vključitev partnerjev.

 

V okviru razprave o razvoju koncepta tako imenovane "pametne obrambe" so obrambni ministri podprli potrebo po uresničitvi projekta za nadzor ozemlja iz zraka (t.i. Allied Ground Surveillance - AGS), pri čemer je potrebno na ravni Zavezništva doseči dogovor o pokritju stroškov za infrastrukturo, komunikacije, operativne stroške, ter stroške njegovega vzdrževanja.

 

Drugi dan, v okviru sestanka predstavnikov 49 držav, ki prispevajo v operacijo ISAF, so ministri ocenili vojaški in politični napredek operacije v Afganistanu. Zasedanje se je končalo s sestankom predstavnikov držav, ki prispevajo v operacijo v Libiji.

 

Državni sekretar Balant se je ob robu zasedanja udeležil tudi dogodka v organizaciji držav Jadranske pobude, na katerem je prišlo do slovesnega podpisa memoranduma o razumevanju glede sodelovanja inštruktorjev iz Hrvaške, Makedonije, Črne Gore in Albanije v šoli vojaške policije v Kabulu.