Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
19.06.2013  

Dan državnosti na zvezi NATO v znamenju Eurobasketa

Bruselj, 19. junija 2013 - Letošnji sprejem ob Dnevu državnosti, ki ga je na sedežu zveze NATO pripravilo slovensko stalno predstavništvo, je potekal v znamenju prihajajočega Eurobasketa 2013. V zvezi s tem je veleposlanik Andrej Benedejčič navzoče opozoril, da gre za največji športni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije, ki pa ni pomemben le za slovensko stran, temveč tudi za vse sodelujoče.  Med sabo se bo namreč pomerilo 24 ekip, pri čemer 14 iz zavezniških in 10 iz partnerskih držav. Tuje goste je tudi seznanil s štirimi slovenskimi mesti, kjer bodo potekala tekmovanja - Ljubljano, Jesenicami, Celjem in Koprom.


Nagovor veleposlanika Benedejčiča na sprejemu ob Dnevu državnosti (Foto: MNA)

Na sprejemu je bila tudi predstavljena nova izdaja Revije NATO, ki je tokrat posvečena ravno Sloveniji. Veleposlanik Benedejčič se je ob tej priložnosti zahvalil predstavnikom Sekretariata NATO za sodelovanje pri njeni pripravi, navzočim pa predlagal, da letošnje počitnice preživijo v deželi, ki je v reviji opisana kot naravnost "izjemna". Ob tem je izpostavil njene naravne lepote, še posebej gorato in z gozdovi prekrito pokrajino, ki pa v sebi skriva tudi številne vinograde in druga prijetna presenečanja.

Veleposlanik je prav tako izpostavil delovanje Slovenije v Zavezništvu, ki je še posebej aktivno v letošnjem letu. To se med drugim odraža iz nedavne izvedbe zasedanja politično svetovalne skupine Sveta NATO-Rusija na Brdu pri Kranju, ki je predstavljalo pomemben korak k nadaljnji poglobitvi strateškega partnerstva z rusko stranjo. O tem prav tako priča bližnji obisk članov Severnoatlantskega sveta in partnerskih držav v operacijo KFOR, ki ga bo letos z letalskim prevozom omogočila Slovenija. Tudi na ta način slovenska stran z dejanji dokazuje, da je solidna in zanesljiva zaveznica. 


Sprejem ob Dnevu državnosti na sedežu zveze NATO (Foto: MNA)

Vsi udeleženci sprejema so prejeli promocijsko gradivo Eurobasketa 2013 z razporedom tekem, opisom lokacij, kjer bodo potekala tekmovanja, in seznamom udeležencev. Prav tako so prejeli splošno turistično gradivo o Sloveniji. Sicer pa so poleg slovenske penine lahko poskusili še pravo kranjsko klobaso, slovensko pivo, vino, kot tudi potico in blejske kremne rezine.