Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
19.04.2013  

Obisk ministra za obrambo Romana Jakiča na Zvezi NATO

Bruselj, 19. april 2013 – Minister za obrambo Roman Jakič se je na svojem prvem obisku v Bruslju sestal z generalnim sekretarjem Zveze NATO Andersom Foghom Rasmussenom. Na predstavitvenem obisku je minister predstavil obrambne prioritete nove Vlade Republike Slovenije. Glavne teme pogovora so bili viri in sodelovanje Slovenije v projektih večnacionalnega razvoja obrambnih zmogljivosti v okviru Natove pobude o pametni obrambi, sodelovanje v operacijah KFOR in ISAF ter pomoč Afganistanu po letu 2014.


Minister za obrambo Jakič in generalni sekretar zveze NATO Rasmussen (Foto: NATO).

Minister za obrambo je na srečanju predstavil finančne izzive, s katerimi se sooča Slovenija na obrambnem področju. Letošnji obrambni proračun znaša 1,6% BDP. Minister je izpostavil, da se bo zavzel, da se le-ta ne bo še dodatno zmanjševal. V naslednjih letih se tako pričakuje stabiliziranje obrambnih izdatkov na približno sedanji ravni, po letu 2015 pa zmerno rast do 1,18 odstotka BDP v letu 2018. Prav tako si bo Slovenija tudi znotraj obrambnega resorja še naprej treba prizadevala za iskanje možnosti notranjih rezerv, ki bi jih lahko usmerili v razvoj obrambnih zmogljivosti.

Kljub izzivom, ostaja Slovenija kredibilna zaveznica, ki spoštuje sprejete zaveze. V duhu pametne obrambe bo tako v letošnjem letu namenila 4 milijone evrov za dve ključni zmogljivosti Zveze NATO, to sta projekt nadzora kopnega iz zraka (AGS) in strateški letalski prevoz (SAC in SALIS).

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o prihodnjem sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu in v Afganistanu. Dolgoročna stabilnost in blagostanje Zahodnega Balkana so v slovenskem strateškem interesu, zato se Slovenija zavzema za ohranjanje Natove vojaške prisotnosti na Kosovu do vzpostavitve dolgoročne rešitve glede severnega dela Kosova. Glede operacije ISAF je minister za obrambo generalnemu sekretarju Nata zatrdil, da je tudi nova vlada zavezana spoštovanju načela solidarnosti. Sodelovanje v Afganistanu po letu 2014 bo predmet tako razprave na vladi, kot tudi v parlamentu.