Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
22.02.2013  

Zasedanje ministrov za obrambo Nata o prihodnosti Zavezništva

Bruselj, 21. in 22. februar 2013: Minister za obrambo Aleš Hojs se je udeležil zasedanja obrambnih ministrov zveze NATO, ki je bilo usmerjeno predvsem v pregled napredka pri izpolnjevanju zavez sprejetih na vrhunskem zasedanju Nata maja 2012 v Chicagu.

Ministri so na delovnem kosilu podali usmeritve za nadaljnji razvoj pobude povezanih sil, ki je ključnega pomena za ohranjanje interoperabilnosti in povezljivosti sil, ki so jo zaveznice in partnerice izgradile predvsem v operaciji ISAF. Pobuda gradi na krepitvi Natovih odzivnih sil, vojaških vaj in večjemu povezovanju nacionalnih in Zavezniških prizadevanj na področju usposabljanja ter izobraževanja.

Naslednja seja je bila namenjena implementaciji chicaškega obrambnega paketa in skupnemu financiranju v Natu. Generalni sekretar je predstavil svoja priporočila glede nadaljnjega razvoja skupnega financiranja, v katerem je predlagal njegovo širitev na področja  ohranjanja interoperabilnosti in krepitve skupne premestljivosti sil ter vzpodbujanja večnacionalnega razvoja zmogljivosti.

Na delovni večerji so ministri v neformalni in odkriti izmenjavi mnenj govorili o prihodnosti Zavezništva. Razprava se je osredotočila predvsem na vprašanje, ali so evropske zaveznice pripravljene ustaviti padanje obrambnih proračunov in financirati ključne zmogljivosti, ki naj bi jih Nato imel do leta 2020. Več držav je najavilo, da v prihodnjih petih letih ne bodo zmanjševale svojih obrambnih izdatkov.

Drugi dan zasedanja so se ministri srečali z novim ukrajinskim ministrom za obrambo ter določili srednjeročne smernice nadaljnjega sodelovanja med Natom in Ukrajino na obrambnem področju. Nato pozdravlja ukrajinske obrambne reforme in ostaja pripravljen pomagati pri njihovem izvajanju. Hkrati pa skrbno spremlja razvoj dogodkov, povezanih z vladavino prava in spoštovanjem človekovih pravic v tej partnerski državi.

 

Ministrsko srečanje se je končalo z zasedanjem z državami, ki sodelujejo v operaciji ISAF.  Predstavljeni so bili izzivi, povezani s premestitvijo sil, in pregled napredka pri vzpostavljanju skrbniškega sklada za financiranje afganistanskih varnostnih sil po letu 2014. Ministri so se seznanili tudi z napredkom pri planiranju nove, nevojaške misije v Afganistanu po letu 2014.