Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
22.02.2013  

Srečanje ministra za obrambo Slovenije z ministrom za obrambo BIH

Bruselj, 22. februar 2013 – Minister za obrambo Republike Slovenije Aleš Hojs se je ob robu zasedanja ministrov za obrambo NATO na pobudo bosansko-hercegovske strani sestal še z ministrom za obrambo Bosne in Hercegovine Zekerijahom Osmićem. Slednji se je udeležil zasedanja ministrov za obrambo zaveznic in držav, ki sodelujejo v NATO-vodeni operaciji ISAF.

Minister Hojs je izpostavil interes in zavezanost Slovenije k približevanju držav regije Jugovzhodne Evrope Evroatlantskim integracijam. Sogovornika je obvestil o konferenci obrambnih ministrov regije Jugovzhodne Evrope, ki jo bo oktobra gostila Slovenija. Srečanje je namenjeno združevanju pobud s ciljem izogibanja podvajanja aktivnosti, ki v regiji potekajo na obrambnem in varnostnem področju.

BIH stran se je zahvalila Sloveniji za vlogo vodilne države, ki jo ima v skrbniškem skladu NATO za reintegracijo odvečnega vojaškega osebja BIH v civilno življenje. Minister Hojs je zagotovil, da bo Slovenija še naprej podpirala BIH na poti približevanja NATO, vendar se pričakuje, da bo razdelila vojaško nepremično premoženje. Minister Hojs je še povedal, da se veseli svojega obiska v Sarajevu, ki je predviden marca letos.