Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
21.05.2010  

Redni letni obisk operacije KFOR

Priština, 21. maj 2010 – v petek so generalni sekretar Nata Rasmussen in veleposlaniki držav, ki prispevajo sile v KFOR, opravili redni letni obisk operacije KFOR. Cilj obiska je bil dati jasno sporočilo o nadaljnji zavezanosti Nata zagotavljanju varnosti in stabilnosti na Kosovu.

V okviru obiska so se veleposlaniki v Prištini srečali s poveljnikom KFOR Markusom Bentlerjem, predstavniki mednarodne skupnosti (OZN, EU in OVSE) na Kosovu ter predsednikom Kosova Fatimirjem Sejdiujem in podpredsednikom Vlade Hajredinom Kuçijem. Predstavniki Nata so s sogovorniki izmenjali poglede na trenutno varnostno situacijo na Kosovu.


Veleposlanik dr. Božo Cerar med nagovorom pripadnikov Slovenske vojske na Kosovu

Slovenski stalni predstavnik pri Natu, veleposlanik dr. Božo Cerar, je samostojno obiskal tudi samostan Budisavci, ki ga varujejo pripadniki Slovenske vojske. Veleposlanik dr. Cerar je v svojem nagovoru pohvalil aktivnosti pripadnikov Slovenske vojske v okviru KFOR. V okviru obiska v Budisavcih je  prisostvoval skupni vaji – prikazu okrepljenega varovanja samostana ob izrednih okoliščinah. Vajo so izvedli oddelki slovenske, italijanske ter madžarske vojske ter pripadniki Kosovske policije ob prisotnosti predstavnikov Eulexa.