Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
15.01.2010  

Tretji seminar za pripravo novega Strateškega koncepta Nata

Oslo, 14. januar 2010 – V Oslu je Norveška v so-organizaciji z Nemčijo, Romunijo in Španijo gostila tretjega iz serije štirih seminarjev za pripravo novega Strateškega koncepta Nata (NSK) na temo partnerstev Nata z naslovom »NATO's Partnerships and Beyond«.

 
 Predsedujoča GoE, dr. Madeleine Albright in zunanju minister Norveške, Jonas Gahr Støre

Seminarja so se udeležili predstavniki skupine ekspertov za pripravo NSK (GoE), predstavniki držav članic in partnerskih držav Nata, predstavniki Zavezništva, predstavniki mednarodnih organizacij, think-tankov in nekateri dopisniki. Posebej pomemben je bil visoki nivo udeležbe iz partnerskih in kontaktnih držav Nata (Evro-Atlantski Partnerski Svet (EAPC), Mediteranski dialog (MD), Istanbulska pobuda za sodelovanje (ICI), Svet NATO-Rusija (NRC), itd.).

 

Seminar je bil razdeljen v tri sklope, na katerih so strokovnjaki razpravljali o prihodnosti Natovih partnerstev na splošno, o prihodnosti Mediteranskega dialoga in Istanbulske pobude za sodelovanje ter o Natovih odnosih z Rusijo. Udeleženci seminarja so se strinjali, da so Natova partnerstva zgodba o uspehu. Izpostavljen je bil tudi pomen prispevka nekaterih partnerskih držav v Natove operacije, kot sta na primer KFOR in ISAF. Tekom seminarja je bilo podanih veliko inovativnih predlogov za izboljšanje politične razprave in praktičnega sodelovanja v različnih oblikah partnerstev.  

 

Naslednji seminar bo v Washingtonu DC konec Februarja.

 

Več o tretjem NSK v Oslu si lahko preberete na spletni strani Nata in uradni spletni strani seminarja v Oslu.

O prvem seminarju NSK v Luksembourgu si preberite tukaj.

O drugem seminarju NSK na Brdu si preberite tukaj.

Če želite, lahko tudi sodelujete s svojimi prispevki na interaktivnih spletnih straneh NSK.