Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
04.12.2009  

Minister Žbogar na formalnem zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato

Bruselj, 3. decembra 2009 - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je v Bruslju udeležil formalnega zasedanja zunanjih ministrov držav članic Nata. Osrednja tema zasedanja je bil položaj in strategija mednarodne skupnosti v Afganistanu, ministri pa so obravnavali še politiko odprtih vrat, izvajanje Letnega nacionalnega programa Gruzije in Ukrajine, raketno obrambo ter se dotaknili tudi oblikovanja novega Strateškega koncepta Nata.

Minister Žbogar je v svojem nastopu poudaril, da vključitev držav zahodnega Balkana v evro-atlantske povezave ostaja najbolj učinkovit način za zagotavljanje stabilnosti in blaginje v regiji. Slovenija se je že v preteklosti aktivno zavzemala za podelitev Akcijskega načrta za članstvo Črni gori. Zaveznice so na tokratnem zasedanju sprejele odločitev o povabilu Črni gori, da začne z Akcijskim načrtom za članstvo.


Slovenija si je skupaj s Turčijo in drugimi podobno mislečimi državami prizadevala za podelitev Akcijskega načrta za članstvo Bosni in Hercegovini že na tem ministrskem zasedanju. Zaveznice so potrdile svojo podporo sodelovanju Bosne in Hercegovine v Akcijskem načrtu za članstvo in njene aspiracije postati članica zveze Nato ter sklenile, da se bo BIH pridružila Akcijskemu načrtu za članstvo, kakor hitro bo dosegla potreben napredek v svojih reformnih prizadevanjih. Zaveznice bodo še naprej  podpirale reforme aktivno spremljale ta prizadevanja.


Na zasedanju Sveta Nato-Rusija, ki poteka v okviru ministrskega zasedanja, so ministri potrdili pomen in nujnost medsebojnega praktičnega sodelovanja in celovitega političnega dialoga med Natom in Rusijo.