Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
16.11.2009  

Prvi bilateralni obisk novega generalnega sekretarja Nata Andresa Fogha Rasmussena v Sloveniji

Slovenija, 13. november 2009 - Ob priložnosti udeležbe na drugem seminarju za pripravo novega Strateškega koncepta Nata (NSK), ki se je 13.11.2009 odvijal na Brdu pri Kranju, je potekal tudi prvi bilateralni obisk novega generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena v Sloveniji.

Poleg dvostranskega srečanja z gostiteljem, predsednikom Vlade RS Borutom Pahorjem, se je generalni sekretar Rasmussen srečal tudi s predsednikom republike dr. Danilom Türkom, zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in ministrico za obrambo dr. Ljubico Jelušič.


Bilateralno srečanje generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena z zunanjim ministrom RS Samuelom Žbogarjem

Generalni sekretar Rasmusen in predsednik vlade Pahor sta se pogovarjala o aktualnih vprašanjih zavezništva, vključno z razmerami na Zahodnem Balkanu. Posebno pozornost sta namenila varnostnim razmeram v Afganistanu ter izzivom in prihodnosti misije v tej državi. Sogovornika sta se strinjala, da Zavezništvo potrebuje nov pristop za uspešno implementacijo strategije, kjer je ključna naloga Nata, da pripravi afganistanske sile na prevzem odgovornosti za samostojno zagotavljanje miru, stabilnosti in varnosti v državi.

Na novinarski konferenci po koncu srečanja je premier Pahor opozoril na potrebo po legitimnosti nove afganistanske vlade, ki mora okrepiti boj proti korupciji ter pridobiti zaupanje prebivalcev Afganistana. Glede Zahodnega Balkana je generalni sekretar Rasmussen na tiskovni konferenci dejal, da je njegova vizija »da bodo nekega dne vse države v regiji integrirane v evro-atlantske strukture«. Dodal je še, da je Natova dosedanja prisotnost na Zahodnem Balkanu predstavljala velik uspeh.

Pretežni del pogovora med generalnim sekretarjem Nata in predsednikom republike dr. Türkom je bil posvečen novemu Strateškemu konceptu Nata, pri čemer je predsednik poudaril, da se mora Nato čimbolj opreti na Organizacijo združenih narodov. Sogovornika sta se dotaknila tudi vprašanja Bosne in Hercegovine in priprav za to, da bi ta država čim prej dobila Akcijski načrt za članstvo v Natu. Na kratko pa sta govorila tudi o razmerah v Afganistanu.

Osrednja pozornost pogovora z zunanjim ministrom Žbogarjem je bila namenjena Bosni in Hercegovini in njenemu približevanju Zavezništvu. Minister Žbogar je generalnemu sekretarju prenesel slovensko podporo podelitvi Akcijskega načrta za članstvo Bosni in Hercegovini na decembrskem zasedanju zunanjih ministrov Nata.

Pogovor z ministrico za obrambo dr. Jelušičevo je bil osredotočen na operacijo ISAF v Afganistanu. Ministrica Jelušičeva je izrazila pripravljenost Slovenije za nadaljevanje sodelovanja v Natovi operaciji v Afganistanu, kjer pričakuje tudi večjo angažiranost civilnih zmogljivosti. Pomemben element bo predstavljala tudi pomoč pri usposabljanju in urjenju afganistanskih varnostnih sil.

O bilateralnih srečanjih generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena si lahko preberete tudi na spletnih straneh Urada predsednika RS dr. Danila Türka, Kabineta predsednika Vlade RS Boruta Pahorja in uradni strani Nata.  

Fotogalerija