Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
12.11.2009  

Slovenija bo gostila drugi seminar o novem Strateškem konceptu Nata z naslovom »NATO's Engagement in an Era of Globalization«

Ljubljana, 10. novembra 2009 - V petek, 13. novembra, bo v Kongresnem centru na Brdu potekal drugi seminar o novem Strateškem konceptu Nata (New Strategic Concept – NSC) z naslovom »NATO's Engagement in an Era of Globalization«, ki ga gosti Slovenija v sodelovanju s prestižnim britanskim inštitutom RUSI (Royal United Services Institute). Seminarja se bodo udeležili najvišji predstavniki in strokovnjaki Zavezništva z generalnim sekretarjem Nata Andersom Fogh Rasmussenom in nekdanjo ameriško državno sekretarko, predsedujočo skupini strokovnjakov, Madeleine Albright na čelu.

 

Seminar je sicer zaprt za javnost, razen uvodne razprave, na kateri bodo zbrane nagovorili minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen in Madeleine Albright, ter sklepnega dela, na katerem bosta spregovorili ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in predsedujoča skupini strokovnjakov Madeleine Albright.


Seminar, katerega vodilna tema bodo Natove operacije, bo razdeljen v štiri panele, na katerih bodo strokovnjaki razpravljali o izkušnjah iz Natovih operacij, o soočanju zavezništva z vplivi na prihodnjo strategijo, o angažmaju zavezništva in razvijajočimi se grožnjah ter celostnem pristopu in možnostih za njegovo izboljšavo.


Strateški koncept Nata je dokument, ki določa širši okvir programske politike za delo zavezništva in naj bi bil pripravljen za sprejem do prihodnjega vrha zavezništva konec leta 2010 na Portugalskem. Novi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmunssen je takoj po prevzemu funkcije avgusta letos imenoval skupino strokovnjakov (Group of Experts), ki mu bodo v sodelovanju z vodilnimi strukturami Nata in Severnoatlantskim svetom (NAC) pomagali pri njegovem oblikovanju.


Zdaj veljavni koncept iz leta 1999 je Natovo strategijo prilagodil okoliščinam v obdobju po hladni vojni. Danes se Nato sooča s precej drugačnimi strateškimi izzivi kot v preteklosti, predvsem pa se mora, če želi zadovoljiti varnostne potrebe svojih članic, ukvarjati tudi s sodobnimi globalnimi grožnjami, kot so terorizem, kibernetska in energetska varnost, podnebne spremembe, migracije in tudi novonastale oblike odzivanja nanje. Oblikovanje novega koncepta bo potekalo v treh fazah. V prvi fazi, ki je namenjena okrepitvi strateške razprave, bodo organizirani štirje seminarji, na katerih bodo obravnavani posamezni vidiki NSC. Prvi seminar je 16. oktobra 2009 potekal v Luksemburgu na temo Natovih temeljnih varnostnih nalog, drugi seminar na temo Natovih operacij pa bo 13. novembra v Sloveniji. Tretji seminar na temo širitve in Natovih partnerstev bo v drugi polovici januarja 2010 potekal v Oslu, prva faza oblikovanja NSC na temo transformacije pa se bo končala s seminarjem, ki bo predvidoma februarja 2010 ZDA.