Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
21.09.2017  

Obisk kanadskih letal CF-188 na letališču Cerklje ob Krki

Na vojaško letališče Cerklje ob Krki sta danes okoli 15. ure prispeli dve kanadski letali CF-188. Pred pristankom sta pilota trikrat preletela bazo, nato pa še pokazala svoje veščine in trikrat uprizorila "touch and go".

Obisk je namenjen krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Kanado na obrambnem in vojaškem področju, ki se je letos intenziviralo z začetkom sodelovanja vojsk obeh držav v okviru okrepljene prednje prisotnosti Nata v Latviji. Ob tokratnem obisku sta kanadska in slovenska delegacija govorili o možnostih za nadaljnjo krepitev sodelovanja.

Posadko CF-188 so pričakali stalni predstavnik Republike Slovenije pri Natu Jelko Kacin, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder, veleposlanica Kanade v Sloveniji Isabelle Poupart, namestnica stalne predstavnice Kanade pri Natu Vera Alexander, in poveljnik kanadskega letalskega oddelka, ki v okviru Natovega okrepljenega nadzora zračnega prostora deluje v Romuniji, major Kevin Foster.

Ob dogodku je potekala krajša slovesnost, na kateri je veleposlanik Kacin ocenil, da sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju krepimo v pravem trenutku, čeprav poteka že zelo dolgo. Poudaril je, da je tokratni obisk spodbuda tudi za druge oblike sodelovanja, pri tem pa opozoril na trgovinski sporazum med Kanado in EU (Comprehensive Economic and Trade Agreemen – CETA), ki prav zdaj vstopa v veljavo in na podlagi katerega bo kar 98 odstotkov tarifnih postavk med Kanado in Slovenijo prostih dajatev.