Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
23.10.2009  

Neformalno zasedanje ministrov za obrambo v Bratislavi, 22.-23. oktobra 2009

Bratislava, 22. - 23.2009 - Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič se je udeležila jesenskega neformalnega zasedanja obrambnih ministrov držav članic Nata.

Prvi dan zasedanja je potekal v luči razprav o obrambni transformaciji, s poudarkom na prioritizaciji, predvsem v luči racionalne in gospodarne izrabe razpoložljivih finančnih virov tako na nacionalni kakor tudi na zavezniški ravni. Razprava je tekla še o najavi prostovoljnih prispevkov za implementacijo junija sprejetega novega koncepta Natovih odzivnih sil (NRF), skupnem financiranju ter postavitvi časovnice za cilje uporabnosti sil za kopensko komponento. Ustanovljena je bila posebna skupina, ki jo bodo sestavljali direktorji za obrambno politiko držav članic, katere namen bo priprava konkretnih predlogov za trajno zmanjšanje razkoraka med potrebami in viri.

 

Skupinska slika (Foto: NATO)

Drugi dan srečanja se je pričel z razpravo o raketni obrambi, kjer je obrambni sekretar ZDA Gates poročal o implikacijah novega ameriškega sistema na sistem raketne obrambe v Evropi.

Večji del neformalnega zasedanja je bil namenjen operaciji ISAF v Afganistanu. Rdeča nit v razpravi je bilo Poročilo o poteku operacije, ki ga je pripravil COMISAF general McChrystal. Ministri so obravnavali in potrdili zavezniške prioritete v naslednjem kratkoročnem obdobju, do konca 2010, kjer poudarek ostaja na zagotavljanju varnosti lokalnemu prebivalstvu.

Ministrica dr. Jelušič je imela ob robu zasedanja več neformalnih bilateralnih srečanj v okviru Zavezništva, prav tako se je sestala tudi z ministrom za obrambo Avstralije Johnom Faulknerjem.