Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
04.04.2017  

Minister Erjavec na zasedanju Nata poudaril pomen tesnega sodelovanja s partnerji

 

Bruselj, 31. marec 2017 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je danes v Bruslju udeležil spomladanskega zasedanja zunanjih ministrov Nata. Srečanje je bilo posvečeno strateški razpravi o stanju zavezništva, projiciranju stabilnosti, vlogi Nata v boju zoper terorizem in drugim aktualnim izzivom evro-atlantski varnosti.

Minister Erjavec je v razpravi poudaril pomen tesnega sodelovanja s partnerji in drugimi mednarodnimi organizacijami. "Brez tovrstnega sodelovanja bodo učinki naših prizadevanj precej omejeni. Tesno sodelovanje je nujno še zlasti s tistimi, s katerimi delimo skupne vrednote in cilje, v prvi vrsti z Evropsko unijo," je dejal minister Erjavec. Ob tem je opozoril, da mednarodna skupnost nikakor ne sme pozabiti na Zahodni Balkan. "Skrbi nas, da brez spodbude v obliki verodostojne in realistične evro-atlantske perspektive, nekatere izmed držav ne bodo več sledile po poti napredka, kakršnega si želimo videti," je še dejal. Izrazil je svoje zadovoljstvo nad skorajšnjim polnopravnim članstvom Črne gore v Natu, ker krepi regionalno varnost in predstavlja pozitivno sporočilo ostalim državam v regiji.

Minister Erjavec je v razpravi izpostavil še pomen dialoga z Rusijo. "Ob naših odvračalnih aktivnostih, moramo krepiti tudi dialog z Rusijo, ob hkratnem spoštovanju ključnih načel, na katerih temelji evro-atlantska varnost." V tem kontekstu je kot pozitivno ocenil dejstvo, da je včeraj ponovno potekalo  zasedanje Sveta Nato-Rusija, saj je to priložnost za jasno predstavitev zavezniških stališč ter izmenjavo mnenj z rusko stranjo.

Zadnji del zasedanja zunanjih ministrov Severnoatlantskega zavezništva je bil namenjen razpravi s predstavniki Ukrajine o političnih in varnostnih razmerah v Ukrajini ter krepitvi sodelovanja z Natom. Kot je dejal minister Erjavec, bo Slovenija še naprej podpirala neodvisnost, ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine, ob tem pa ukrajinsko stran pozval, da nadaljuje z reformno agendo.

Ob robu zasedanja se je minister Erjavec srečal tudi z zunanjo ministrico Kanade Chrystio Freeland in zunanjim ministrom Črne Gore Srdjanom Darmanovićem.