Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
19.12.2016  

Zasedanje Sveta Nato-Rusija

Bruselj, 19. december 2016 - Danes je na sedežu zveze Nato potekalo tretje zasedanje Sveta Nato-Rusija v letu 2016 na ravni veleposlanikov pri Nato.  

Zavezništvo je enotno, da je potrebno ohranjati periodičen, osredotočen in smiseln dialog z Rusijo, kot je bilo dogovorjeno na julijskem Vrhu v Varšavi.

Razprava na tokratnem zasedanju je potekala v prvi vrsti o situaciji v in okrog Ukrajine, varnostni situaciji v Afganistanu in vprašanjih povezanih z vojaškimi aktivnostmi, vključno z napori za povečanje medsebojne transparentnosti in zmanjševanje tveganj. V luči slednjega je Rusija obvestila o poteku svoje vojaške vaje Kavkaz 2016, s strani Nato pa je bila predstavljena vaja Trident Juncture 2016.

Predstavniki Mednarodne organizacije za civilno letalstvo in projektne skupine za Baltsko morje so predstavili svoje delo in rezultate na področju izboljšanja zračne varnosti nad Baltikom.

Stalni predstavnik Slovenije pri Nato, veleposlanik Jelko Kacin, je izpostavil pomen in nenadomestljivost dialoga, medsebojne predvidljivosti in gradnje zaupanja. Zasedanje je potekalo v konstruktivnem vzdušju s poudarkom na vsebinskem, strukturiranem in odkritem dialogu.