Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
10.05.2016  

V Ljubljani poteka NATO konferenca o neširjenju orožij za množično uničevanje

Ljubljana, 9.-10. maj 2016 – V Ljubljani se je včeraj, 9. maja, z otvoritvenim nagovorom državne sekretarke na Ministrstvu za zunanje zadeve Darje Bavdaž Kuret začela 12. letna mednarodna NATO konferenca o neširjenju orožij za množično uničevanje.

 

Konferenca, ki jo vsako leto gosti ena izmed članic ali držav partnerk NATO, je postala pomemben mednarodni dogodek na področju neširjenja orožij za množično uničevanje. Predstavlja stičišče za neformalno izmenjavo stališč in izkušenj med predstavniki držav članic in partnerk Zavezništva, mednarodnih organizacij ter pogodbenih institucij z namenom boljšega razumevanja sodobnih izzivov in groženj varnosti.

 

Državna sekretarka Bavdaž Kuret je v svojem nagovoru poudarila, da konferenca poteka pred Natovim ministrskim zasedanjem in julijskemu Vrhu v Varšavi, ki morajo potrditi Natovo politično, institucionalno in vojaško pripravljenost na aktualne grožnje in izzive varnosti. Terorizem, ki ga vzpodbujata nasilni ekstremizem in radikalizacija, je najbolj očitna varnostna grožnja v današnjem času. Nevarnost terorizma je posebej izrazita v povezavi z orožji za množično uničevanje. Pozvala je k dodatnim ukrepom, da se prepreči terorističnim skupinam dostop do orožij za množično uničevanje. Pri tem ima ključno vlogo dosledno izpolnjevanje mednarodnopravnih instrumentov s področja nadzora, omejevanja in neproliferacije orožij za množično uničevanje.

 

V nadaljevanju je državna sekretarka izrazila močno podporo Slovenije pogodbam in konvencijam o neširjenju orožij za množično uničevanje in razoroževanje. Posebej je izpostavila Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja, Pogodbo o celoviti prepovedi jedrskih poskusov, Konvencijo o prepovedi kemičnega orožja, Konvencijo o prepovedi biološkega in toksikološkega orožja in resolucijo Varnostnega sveta ZN 1540. Poudarila je pomen pobud kot sta Varnostna pobuda proti širjenju orožij za množično uničevanje (PSI) ter Globalna pobuda v boju zoper jedrski terorizem (GICNT) ter mehanizmov za nadzor izvoza orožja kot je Wassenaarski aranžma. Slovenija bo leta 2017 predsedovala Splošni delovni skupini Wassenaarskega aranžmaja.

 

V zaključku je izpostavila aktivno vlogo Slovenije na področju razminiranja skozi ITF – Ustanovo za krepitev človekove varnosti, ki je eden izmed najuspešnejših projektov Slovenije na področju človekove varnosti.

 

Ob robu konference se je državna sekretarka Bavdaž Kuret med drugim srečala z namestnikom generalnega sekretarja NATO Alexandrom Vershbowom.