Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
24.02.2016  

Obisk pomočnika generalnega sekretarja Nata za nove varnostne izzive, veleposlanika Sorina Ducaruja v Sloveniji

Bruselj, 24. februar 2016 - Pomočnik generalnega sekretarja Nata za nove varnostne izzive, veleposlanik Sorin Ducaru bo jutri, 25. februarja 2016, obiskal Slovenijo. V ospredju srečanj s slovenskimi sogovorniki bo kibernetska varnost. Med drugim se bo srečal s predstavniki Vlade Republike Slovenije, relevantnih ministrstev in drugimi nacionalnimi organi, s predstavniki Državnega zbora ter zasebnega sektorja.

Sodobno varnostno okolje zaznamujejo naraščajoče in vedno bolj sofisticirane kibernetske grožnje, ki lahko dosežejo raven kibernetskega napada, ki ogroža zavezniško varnost, stabilnost in blaginjo. Nato je leta 2014 sprejel Okrepljeno politiko kibernetske obrambe, s katero je kibernetska obramba postala del kolektivne obrambe.

Za uspešno zagotavljanje kibernetske varnosti, kjer je zavezništvo močno kot je močan vsak član, zaveznice krepijo napore za izgradnjo nacionalnih zmogljivosti kibernetske varnosti. Obisk veleposlanika Ducaruja sovpada z obravnavo Strategije kibernetske varnosti Republike Slovenije na seji Vlade. Pogovori s predstavnikom Nata bodo prispevali k izmenjavi izkušenj, poglobitvi sodelovanja z zavezništvom in k nadaljnji okrepitvi nacionalnih naporov za bolj sistematično upravljanje kibernetske varnosti. Sposobnost hitrega odzivanja na varnostne grožnje in učinkovita zaščita informacijsko-komunikacijske infrastrukture in informacijskih sistemov je ključnega pomena za neprekinjeno delovanje tako javnega kot zasebnega sektorja, predvsem pa ključnih funkcij države in družbe v vseh varnostnih razmerah.