Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
11.12.2014  

Veleposlanik Benedejčič na jubilejnem srečanju NATO Istanbulske pobude za sodelovanje

Doha, 11. decembra 2014 - Danes v prestolnici Katarja poteka jubilejni seminar Severnoatlantskega sveta in Istanbulske pobude za sodelovanje na veleposlaniški ravni ob 10. obletnici ustanovitve Istanbulske pobude, ki združuje članice zveze NATO in štiri zalivske partnerske države - Katar, Bahrajn, Kuvajt in Združene arabske emirate.

Dogodek, ki se ga udeležujejo tudi številni visoki predstavniki iz zalivskih držav, med drugim iz Savdske Arabije in Omana, je ob obeleženju obletnice sodelovanja in pogledu naprej namenjen predvsem obravnavi skupnih varnostnih izzivov, kot je pojav globalne teroristične grožnje v Siriji in Iraku.  S slovenske strani se seminarja udeležuje stalni predstavnik pri zvezi NATO, veleposlanik Andrej Benedejčič.

Veleposlanik Benedejčič je v svojem nastopu izpostavil vse bolj intenzivne odnose med Slovenijo in Katarjem ter se tudi zahvalil za katarsko pomoč pri gradnji islamskega kulturnega centra v Ljubljani.  V zvezi s tem je prav tako spomnil na status Bosne in Hercegovine kot ene od štirih aspirantskih držav.  Po njegovem bi njen vstop v Zavezništvo še bolj povezal zvezo NATO s svojo južno soseščino, med drugim tudi z državami Istanbulske pobude za sodelovanje.