Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
09.12.2014  

Veleposlanik Benedejčič na jubilejnem srečanju NATO Mediteranskega dialoga

Aman, 9. decembra 2014 - Danes v prestolnici Jordanije poteka jubilejni seminar Severnoatlantskega sveta in Mediteranskega dialoga na veleposlaniški ravni ob 20. obletnici ustanovitve Mediteranskega dialoga, ki združuje članice zveze NATO in sedem sredozemskih partnerskih držav - Jordanijo, Alžirijo, Tunizijo, Egipt, Maroko, Mavretanijo in Izrael.

S slovenske strani se seminarja udeležuje stalni predstavnik pri zvezi NATO, veleposlanik Andrej Benedejčič, ki je v svojem nastopu  poudaril pomen političnega dialoga in varnostnega sodelovanja, h kateremu je kot sredozemska država zavezana tudi Slovenija.  Ob tem je posebej opozoril na dosedanji prispevek sredozemskih partnerjev pri stabilizaciji razmer v slovenski soseščini, na Zahodnem Balkanu, pri čemer je s svojimi silami v operaciji KFOR na Kosovu pomembno sodelovala tudi gostiteljica seminarja Jordanija.

Veleposlanik Benedejčič je poudaril zaskrbljenost Slovenije zaradi trenutnih izzivov s katerimi se sooča sredozemska regija.  Zato se je med drugim zavzel za poglobitev sodelovanja na področju javne diplomacije znotraj Mediteranskega dialoga, pri čemer tako v smislu percepcije zveze NATO, kot tudi preprečevanja širjenja radikalnih ideologij.  V zvezi s tem je predstavil slovensko pobudo za vzpostavitev Centra za islamske, arabske in bližnjevzhodne študije v okviru Evro-sredozemske univerze v Portorožu (EMUNI), ki bo namenjen spodbujanju medverskega in medreligioznega dialoga.