Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
11.11.2014  

Predsednik vlade dr. Cerar na sedežu zveze NATO

Bruselj, 11. november 2014 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes, 11. novembra 2014, v Bruslju obiskal sedež Severnoatlanstkega zavezništva. Šlo je za prvi uradni obisk na takšni ravni po vstopu Slovenije  leta 2004. V okviru obiska se je sestal z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom.  Prav tako je obiskal prostore Stalnega predstavništva RS pri zvezi NATO in se srečal z zaposlenimi.

 

V pogovoru z generalnim sekretarjem Stoltenbergom se je dotaknil implementacije odločitev iz Vrha v Walesu, med drugim Akcijskega načrta pripravljenosti in zaveze o obrambnih izdatkih. Izmenjala sta tudi poglede na aktualno dogajanje v vzhodni in južni soseščini Zavezništva. Prav tako sta se posvetila Zahodnemu Balkanu, kjer Slovenija igra vlogo NATO kontaktne države za Črno goro. V zvezi s tem je dr. Cerar izpostavil, da je slednja v zadnjih letih napredovala do te mere, da si zasluži povabilo v Zavezništvo, najkasneje do konca naslednjega leta.

 

 

Na srečanju z zaposlenimi na Stalnem predstavništvu pri zvezi NATO  pa je dr. Cerar izpostavil, da gre pri le-tem za drugo največjo slovensko diplomatsko misijo v tujini, ki opravlja izredno pomembno vlogo tako na zunanjepolitičnem, kot tudi obrambnem in varnostnem področju. Zaposlenim je zato čestital za deseto obletnico članstva Slovenije v zvezi NATO in jih pozval naj tako uspešno delujejo tudi v prihodnje. Pri tem je posebej poudaril pomen skupnega in enotnega delovanja pri zastopanju Slovenije.