Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
02.12.2008  

Minister Žbogar se je v Bruslju srečal z generalnim sekretarjem Nata de Hoopom Schefferjem

Bruselj, 2. decembra 2008 – Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je danes v Bruslju srečal z generalnim sekretarjem Severnoatlantskega zavezništva Jaapom de Hoopom Schefferjem. Minister Žbogar je v svojem prvem srečanju z generalnim sekretarjem Nata poudaril, da se bo Slovenija še naprej tvorno vključevala v skupno oblikovanje in izvajanje politike Severnoatlantskega zavezništva. Naša država kot ena od šestindvajsetih zaveznic s svojim dejavnim sodelovanjem v razpravah v Natu in tudi sodelovanjem v operacijah dokazuje svojo verodostojnost.

Generalni sekretar de Hoop Scheffer z zunanjim ministrom Žbogarjem (Foto: Nato)

Posebno pozornost sta sogovornika namenila razmeram na Zahodnem Balkanu, kjer je Nato na eni strani navzoč tako pri sanaciji pokonfliktnih razmer ter na drugi kot organizacija, ki prek približevanja in vključevanja držav Zahodnega Balkana širi območje institucionalne stabilnosti v neposredni bližini Slovenije.  Minister Žbogar je poudaril slovenski interes za čim hitrejše vključevanje držav Zahodnega Balkana v evro-atlantske strukture, ker se s tem krepita tako varnost Slovenije kot vse Evrope.

Minister Žbogar je generalnega sekretarja de Hoopa Schefferja tudi povabil na uradni obisk v Slovenijo v letu 2009, ko bo Severnoatlantsko zavezništvo praznovalo šestdesetletnico obstoja.