Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
17.12.2012  

Minister za zunanje zadeve Črne gore na slovenskem predstavništvu pri zvezi NATO

Bruselj, 17. decembra 2012 - Črnogorski minister za zunanje zadeve in podpredsednik vlade dr. Igor Lukšić je danes obiskal Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri zvezi NATO, kjer je veleposlanik Slovenije Andrej Benedejčič gostil delovno kosilo s predstavniki izbranih članic zavezništva. Do srečanja je prišlo v okviru obiska novoimenovanega ministra za zunanje zadeve in podpredsednika vlade Črne gore na sedežu zveze NATO.

Veleposlanik Benedejčič je čestital Črni gori za uspešno izvedbo nedavnih parlamenatrnih volitev. Spomnil je, da je minister dr. Lukšić obiskal slovensko predstavništvo 21. marca letos, ko se je na sedežu zveze NATO kot predsednik vlade udeležil posebnega srečanja s člani Severnoatlantskega sveta. Navzoče je seznanil, da se minister dr. Lukšić tudi tokrat udeležuje nekajdnevnega obiska v Bruslju, kjer se bo poleg srečanj na zvezi NATO udeležil še odprtja in zaprtja prvega pogajalskega poglavja o znanosti in raziskavah v postopku pristopnih pogajanj z EU. Sicer pa tokratni obisk črnogorskega zunanjega ministra poteka le nekaj tednov po zaključku postopka znotraj Severnoatlantskega sveta za dodelitev položajev kontaktnih veleposlaništev NATO v partnerskih državah, kjer je bil Sloveniji še za naslednji leti podaljšana vloga kontaktne države Zavezništva za Črno goro.

V okviru razprave na slovenskem predstavništvu so sodelujoči veleposlaniki ocenili, da je Črna gora dosegla pomemben napredek in jo spodbudili k izvajanju nadaljnih reform na poti v evroatlanstke integracije. Večje število zaveznic ocenjuje, da je Črna gora favoritka za prejem vabila s strani Zavezništva, ko bo prišlo do odločitve o širitvi. Z vidika doseganja cilja članstva v NATO je pomembno osredotočiti napore nove črnogorske vlade v večanje javnomnenjske podpore za vstop v NATO. Črni gori so se zahvalili za njen prispevek v operacijo ISAF in njeno pripravljenost prispevati v bodočo NATO-vodeno operacijo v Afganistanu po letu 2014. Zaveznice prav tako cenijo prispevek Črne gore v regionalnem okviru in njeno sodelovanje z ostalimi državami, ki si prizadevajo za približevanje zvezi NATO.