Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
09.01.2018  

Obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na Nato

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je 9. januarja 2018 mudil na uradnem obisku na zvezi Nato. Gre za prvi obisk predsednika republike po vstopu Slovenije v zavezništvo, od katerega letos mineva 14 let.   

Predsednik Pahor si je v okviru obiska ogledal novi sedež zavezništva ter se srečal z zaposlenimi na predstavništvu Slovenije pri Nato. Zahvalil se jim je za njihovo delo in predstavljanje Slovenije v tem pomembnem forumu.

Na delovnem kosilu z veleposlaniki balkanskih držav (Bolgarije, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Makedonije, Romunije, Srbije, Turčije) so spregovorili o aktualnih varnostno-političnih razmerah, vključno z razmerami v neposredni soseščini, tj. Zahodnem Balkanu in Jugovzhodni Evropi.  

Obisk se je nadaljeval na bilateralnem srečanju z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, na katerem je bilo govora o prihodnjem razvoju zveze Nato, ki bo po predsednikovem mnenju ostala poglavitni vojaški steber in dejavnik varnosti članic zveze in celotnega zahodnega sveta. Sogovornika sta spregovorila o potrebnem poglobljenem sodelovanju med Natom in EU ter razmerah na Zahodnem Balkanu. Predsednik je predstavil svoje načrte v okviru pobude Brdo Brijuni, ki bo letos aprila v Skopju. Generalni sekretar je izpostavil potrebe po povečani vojaški mobilnosti in veliki vlogi EU pri tem.