Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
09.11.2017  

Zasedanje obrambnih ministrov NATO

V sredo in četrtek (8. in 9. novembra) je na sedežu Nata potekalo zasedanje obrambnih ministrov, katerega se je prvi dan udeležila ministrica za obrambo Andreja Katič.

 

V vsebinskem smislu gre za prvi dogodek v nizu vsebinskih priprav na Vrh Nata, ki bo potekal v Bruslju julija naslednje leto. Srečanje je bilo posvečeno sprejemanju odločitev vezanih na zagotavljanje polne sposobnosti zavezništva, da varuje svoje prebivalstvo v času nepredvidljivega in spreminjajočega se varnostnega okolja. Največja pozornost je bila namenjena pregledu implementacije zavez sprejetih na Vrhih v Walesu in Varšavi glede Okrepljene odvračalne in obrambne drže zavezništva, ki terja koherenten 360 stopinjski pristop k varnosti. Ob robu srečanja se je ministrica Katič ločeno sestala tudi z ministri za obrambo držav, ki sodelujejo v okrepljeni prednji prisotnosti (»enhanced Forward Presence«) eFP v Latviji.  Drugi dan zasedanja pa se je državni sekretar mag. Bizjak udeležil ministrskega srečanja globalne koalicije boja proti ISIL.

 

Zasedanje ministrov za obrambo Nata se je pričelo z srečanjem v formatu Skupine za jedrsko načrtovanje. Sledilo je delovno srečanje Severnoatlantskega sveta, kjer je bil glavni poudarek na pregledu napredka implementacije okrepljene odvračalne in obrambne drže zavezništva v okviru koherentnega 360 stopinjskega pristopa. Ministri so potrdili osnutek prilagojene Natove poveljniške strukture in podali usmeritve za nadaljnje delo na tem, kot tudi na področju krepitve Natove pomorske drže. Poleg tega so ministri opredelili koherenten okvir zavezniške drže, z namenom celovite implementacije odločitev sprejetih na Vrhih Nata v Wellesu in Varšavi. Prvi dan zasedanja se je nato zaključil z delovno večerjo na temo globalnih varnostnih izzivov, katere se je udeležila tudi visoka predstavnica in podpredsednica Evropske komisije Frederica Mogherini, ki je predstavila stališča in načrte prihodnjih aktivnosti EU.

 

Drugi dan zasedanja je potekal v znamenja sestanka v formatu Odločna podpora (Resolute Support Mission) z operativnimi partnerji in predstavniki afganistanske vlade. Poleg razprave o prihodnjem delovanju, razvoju in ravni sil misije, je bila ministrom predstavljena tudi nova ameriška Strategija za J Azijo ter njene implikacije na prihodnost misije. Državni sekretar mag. Bizjak je poudaril, da Slovenija ostaja zavezana dolgoročni varnosti in stabilnosti Afganistana. Aktivno bo sodelovala pri popolnitvi primanjkljajev misije, saj se v letu 2018 načrtuje povečanje slovenskega kontingenta v Heratu s tremi pripadniki.