Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
26.05.2017  

Premier dr. Cerar na vrhu Nata: Slovenija je čvrsta zaveznica, predana skupnim vrednotam

 

Bruselj, 26. maj 2017 - Predsednik vlade RS dr. Miro Cerar se je včeraj v Bruslju udeležil posebnega zasedanja zveze Nato. Na vrhu voditeljev, ki je prvič potekal v novi stavbi zavezništva, ki je bila ob tej priložnosti tudi slavnostno odprta, je bilo največ pozornosti namenjene krepitvi vloge Nata pri boju zoper terorizem, delitvi bremen med državami članicami in potrditvi močne transatlantske vezi. Premier Cerar je ob zaključku zasedanja ocenil, da je vrh potrdil zavezanost držav članic, da poglobljeno sodelujejo pri soočanju z varnostnimi izzivi.


»Na današnjem vrhu je Slovenija dala močno sporočilo, da je čvrsta zaveznica, ki je predana našim skupnim vrednotam in solidarnosti med državami članicami,« je na zasedanju dejal premier Cerar in poudaril pomen sodelovanja in usklajenega delovanja pri soočanju z varnostnimi izzivi. Pri tem je posebej izpostavil pomen transatlantskega partnerstva, ki je nepogrešljivo za našo skupno in svetovno varnost. Ključna je tudi vez z Evropsko unijo, ki je sploh v zadnjem času aktivna tudi na področju varnosti in obrambe.

Po besedah predsednika vlade so voditelji na zasedanju največjo pozornost namenili krepitvi Nata pri boju zoper terorizem. Pozdravil je odločitev, da se Nato tudi formalno pridruži globalni koaliciji proti ISIS-u.

Voditelji so na vrhu razpravljali tudi o porazdelitvi bremen med državami članicami. Slovenija je po več letih padanja zaustavila zmanjševanje obrambnih izdatkov, vlada pa se je zavezala k nominalnemu povečevanju sredstev do leta 2025, s čimer Slovenija trenutno izpolnjuje dva od treh sklepov iz Walesa. Po besedah premierja Cerarja bodo zaveze, ki jih je dala vlada na področju financiranja, omogočile tudi izboljšanje strukture izdatkov v smeri več investicij. »Tako posebno pozornost namenjamo modernizaciji vojske in boljši opremi za naše vojake,« je poudaril slovenski premier in dodal, da bo Slovenija tudi na drugih področjih še naprej odgovorna članica, posebno v Natovih misijah in operacijah.

Vrha v Bruslju se udeležuje tudi Črna gora, ki bo v kratkem postala polnopravna članica zavezništva. »Pozdravljam pridružitev Črne gore Natu, do katere bo prišlo v kratkem. To je jasen signal tudi ostalim državam v regiji, da naša vrata ob izpolnjevanju pogojev ostajajo odprta. Menim, da evroatlantska perspektiva za države Zahodnega Balkana zagotavlja stabilnost v regiji in širše, zato moramo spodbujati poglabljanje sodelovanja z njimi,« je ocenil premier dr. Cerar.

Predsednik vlade se bo danes še ločeno dvostransko sestal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.