Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
03.05.2018  

Državni sekretar Logar na ministrskem zasedanju držav članic Nata

nV sklopu delovnega zajtrka, s katerim se je začelo še zadnje ministrsko zasedanje Severnoatlantskega sveta v prostorih starega sedeža Nata, so zaveznice izmenjale poglede o Rusiji, kot tudi o odnosu med Nato in Rusijo. "Slovenija deli zaskrbljenost ostalih zaveznic glede ruskih ravnanj v zadnjih nekaj letih," je v svojem nastopu poudaril državni sekretar Andrej Logar, ki je ob obrambno-odvračalni vlogi Nata izpostavil tudi pomen krepitve zaupanja in zmanjševanja tveganj. Slovenija podpira dvotirni pristop – obramba in odvračanje na eni, ter smiseln vsebinski dialog na drugi strani.

 

V drugem delu ministrskega srečanja, ki je bilo posvečeno razmeram v južni soseščini Zavezništva, se je vodjem zavezniških delegacij pridružila Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini. Razpravljali so o celovitem pristopu Nata do Juga, vlogi partnerjev z Juga za varnost zavezništva in o nujnosti sodelovanja z mednarodnimi organizacijami, še predvsem z EU. "Slovenija verjame, da vsak vložek Zavezništva v južno soseščino krepi našo lastno varnost", je dejal državni sekretar Logar, ter ob tem posebej izpostavil sodelovanje z EU. "Tovrstno sodelovanje mednarodnih organizacij z namenom medsebojnega dopolnjevanja naporov je ključnega pomena za mir in stabilnost v naši južni soseščini", je še dejal. Ob tej priložnosti so ministri potrdili koncept operacije glede vzpostavitve Natove nebojne misije v Iraku, ki bo sprožena na julijskem Vrhu Nata.

 

Delovno kosilo zaveznic je bila priložnost za razpravo o širši politično-varnostni situaciji v Afganistanu, vključno z možnostjo sklenitve mirovnega sporazuma, prihajajočih parlamentarnih in lokalnih volitvah, regionalnih akterjih ter nadaljnji podpori Nata pri zagotavljanju dolgoročne stabilnosti v državi. Slovenija bo še naprej podpirala Natova prizadevanja v Afganistanu, saj je bilo v to vloženih preveč naporov in sredstev, da bi se sedaj umaknili. Zaveznice so ob tej priložnosti sprejele izjavo o nadaljnji podpori Nata afganistanskim obrambno-varnostnim silam ter preprečevanju razmaha različnih terorističnih skupin.

 

Zaključna razprava se je osredotočila na Natovo politiko odprtih vrat, ki predstavlja najmočnejši mehanizem projiciranja stabilnosti v državah aspirantkah. "Zahodni Balkan potrebuje našo nenehno pozornost, podporo in aktivno delovanje. Želimo si, da bi  Bosna in Hercegovina, Gruzija in Makedonija, tudi z ustrezno spodbudo Zavezništva, še naprej ohranjale pozitiven moment na svoji poti," je v svojem nastopu dejal državni sekretar Logar.