Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
05.12.2018  

Udeležba ministra dr. Cerarja na zasedanju zunanjih ministrov NATO, december 2018

Na zasedanju zunanjih ministrov z Gruzijo in Ukrajino so ministri razpravljali o regionalni varnosti, napredku obeh držav v reformnem procesu ter o njunem sodelovanju z Natom.

 

Minister dr. Cerar je poudaril, da državi sodita med pomembne partnerke Severnoatlantskega zavezništva. Slovenija, skupaj z ostalimi zaveznicami, deli zaskrbljenost glede dogajanja v Azovskem morju. Kot je minister dejal, podpiramo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine in Gruzije ter pozdravljamo njun napredek v okviru reformnih procesov.

 

Ministri so na zasedanju v formatu 29 naslovili delitev bremen, ključna vprašanja za transatlantsko varnost, vključno s Pogodbo o raketah srednjega in krajšega dometa (INF) ter Rusijo pozvali k spoštovanju INF.

 

Na delovni večerji je bila razprava osredotočena na izzive, ki prihajajo z Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike. Ministri so izmenjali tudi stališča glede sodelovanja z regionalnimi partnerji, kot tudi glede Natove vloge v boju mednarodne skupnosti proti terorizmu, vključno z napori Nata v Afganistanu in Iraku, ter o Natovi podpori Globalni koaliciji za boj proti Daesh.

 

 

Drugi dan zasedanja so ministri razpravljali o Zahodnem Balkanu, ki je strateškega pomena za Zavezništvo. Demokratične vrednote, vladavina prava, reforme in dobrososedski odnosi so ključnega pomena za stabilnost v tem delu Evrope. Natova politika Odprtih vrat ostaja pomemben mehanizem projekcije stabilnosti. Širitve Severnoatlantskega zavezništva predstavljajo zgodovinski uspeh in so prispevale k večji stabilnosti in razvoju Evrope.

 

Zunanji ministri so izrazili pripravljenost sprejeti prvi Letni nacionalni program s strani Bosne in Hercegovine. Gre za pomemben inštrument pomoči pri implementaciji obrambnih in političnih reform.

 

Minister dr. Cerar je poudaril, da je Slovenija aktivna zagovornica Natove politike odprtih vrat, močno podpira države Zahodnega Balkana na njihovi poti k članstvu ali tesnejšemu partnerstvu z Natom. O pomenu regije za Slovenijo priča, med drugim, tudi dolgo sodelovanje v operacijah in misijah na tem območju.

 

Ministri so v formatu misije Odločna podpora (RSM) izmenjali poglede o položaju v Afganistanu. RSM ostaja glavna operativna prioriteta Nata. Ključnega pomena sta učinkovit mirovni proces, ki mora potekati pod vodstvom Afganistana ter ustrezno vključevanje ključnih regionalnih akterjev, ki delijo odgovornost za stanje razmer v Afganistanu. Slovenija prispeva k stabilizaciji razmer in izgradnji obrambnih zmogljivosti v Afganistanu že vse od leta 2004.